سازمان جهانی بهداشت کمبود خواب در میان نوجوانان را مشکل همگانی می داند. در امریکا تقریبا فقط ۱ نفر از هر ۱۰ نوجوان شب به میزان کافی یعنی ۸ تا ۱۰ ساعت می خوابد.
فاکتور اصلی وجود مقررات اجتماعی ، سبک زندگی ، محیط زندگی و تغییرات هورمون های جنسی در دوران نوجوانی می باشد .
نوجوانان بدلیل تغییرات فیزیولوژیک و بلوغ ، زمان ترشح هورمون ملاتونین بدن شان و ساعت درونی خواب و بیداری شان یک تا دو ساعت دیرتر می شود . لذا تمایل دارند دیرتر بخوابند و دیرتر بیدار شوند.
بسیاری از مدارس از ساعت ۷:۳۰ يا حتى زودتر شروع به کار میکنند. در صورتیکه توصیه می شود ساعت شروع مدارس راهنمایی و دبیرستان از ساعت ۸:۳۰ باشد .
به همین دلیل نوجوانی که مجبور به زود بیدار شدن هست نمی تواند ساعت های اولیه روز به درستی فکر کند. خیلی زودرنج می شود . علایمی مثل مودی بودن ، تنبلی و افسردگی می تواند نتیجه محرومیت و کمبود مزمن خواب این رده سنی باشد .
متاسفانه بسیاری از نوجوانان برای جنگیدن با این کم خوابی مزمن ، استراتژی جبرانی مصرف مقادیر زیادی کافیین را انتخاب میکنند و در قالب نوشیدنی های مختلف کافیینی و انرژی زا سعی در حفظ توان و تمرکز خود دارند .
نوجوانی خسته و محروم از خواب بدلیل حجم بالای تکالیف درسی و کنکور ، عادات ما ایرانی ها به دیر خوابی و شب نشینی ، تمایل به وقت گذرانی های شبانه با موبایل و ……… بتدریج کاهش تمرکز ، کم توجهی و افت دقت و تمایل به مصرف داروهای افسردگی و خودکشی پیش میاید .
در تحقیقی بر روی بیش از ۳۰.۰۰۰ دانش آموز دبیرستانی امریکایی مشاهده شد که برای هر یک ساعت کمبود خواب حس ناراحتی و نا امیدی افزایش ۳۸ درصد و فکر خودکشی تا ۵۸ درصد افزایش داشت .
با تاکید می گویم نوجوانان در مناطقی که ساعت شروع مدرسه دیرتر ( از ۸:۳۰ ) و خواب بیشتری دارند از نظر جسمی سالم تر ، روح ارام تر و موفقیت تحصیلی بیشتر دارند .
بدون دیدگاه